diumenge, 8 de maig del 2011

El vot a Berga classificat de manera subjectiva




Sempre em passa que tinc la necessitat de saber com evoluciona l'independentisme a nivell comarcal i a nivell local. El vot no és una bona manera de fer-ho. Tots sabem que no tothom vota, el nivell d'abstencionisme és molt elevat, els partits mai se sap amb total seguretat de quin peu calcen, hi ha gent que vota a un partit independentista i potser no ho és, etc...
Evidentment també cal deixar clar que ser independentista va molt més enllà de votar a les autonòmiques i a les municipals. Però en el moment de realitzar un anàlisi és difícil fer-ho d'una altre manera.



De totes maneres estic segur que el vot observat amb una certa atenció és una de les poques formes que tenim d'analitzar el creixement de l'independentisme si tenim en compte que les primeres consultes als Països Catalans es van començar a fer ara fa quatre anys i per tant no tenim una referència més antiga del número d'independentistes que hi podien haver per Municipi.

És per això que m'he capficat a intentar fer una mica de gràfica, presentada i rectificada des del meu punt de vista, que permeti donar una referència de com ha evolucionat durant els últims 15 anys a Berga l'independentisme.



Així doncs he agafat el vot de totes les formacions polítiques que han obtingut representació a l'ajuntament i l'he classificat en tres parts segons les intencions que al meu entendre adopten els diferents partits de cara a l'alliberament del nostre poble. M'han sortit 3 grans grups: espanyols, autonomistes i independentistes.

I he començat a analitzar les eleccions Municipals i Autonòmiques que s'han fet a Berga des del 1995. Evidentment no hi he adjuntat les eleccions estatals espanyoles perquè hi ha una gran part d'independentistes que pensem que no serveix de res votar a les eleccions de l'estat espanyol, quan el que volem fer és sortir-ne, i per tant podríem dir que ens importa un bleda qui governi a Espanya doncs ja ha demostrat que en cap moment ens donarà la llibertat que ens correspon, governi qui governi.



Per últim he d'explicar dues petites qüestions que a un se li poden generar al visualitzar el gràfic. Esquerra Repúblicana de Catalunya es considera independentista fins l'any 2003 que pacta amb un partit espanyol, començant a governar amb polítiques de marcada tendència autonomista, sense fer cap aposta clara cap un possible futur que suposi l'alliberament nacional. En aquest moment es considerarà ERC com un partit autonomista com podria ser convergència, que seria l'exemple d'autonomisme portat a l'extrem. Pactant amb Madrid sempre que sigui necessari i passant per alt totes les propostes, siguin d'iniciativa popular o no, que orientin el país cap a la plena sobirania nacional.

També és important dir que SI s'inclou en el gràfic tot i no tenir representació a l'ajuntament. Ho he volgut enfocar d'aquesta manera perquè SI va treure uns reslutats extraordinaris a Berga, si no fos perquè hem de tenir en compte que la CUP no es presenta a nivell autonòmic.



Un cop dit això, deixo el gràfic sobre la taula i cadascú que el valori com vulgui. Hi han evidències com que la participació o els votants a partits espanyols (PP i PSOE) baixen. També és important destacar que el vot als partits independentistes està molt lluny dels vots favorables a la Independència dels Països Catalans que va registrar el municipi durant la consulta del 13 de Desembre, quan 4.616 persones van votar a favor de la independència.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada